mediaLOOK logo
@
NetWell 2004 – Evaluări şi perspective pe piaţa IT&C din România
Bucuresti 2004-10-26

NetWell 2004 – Evaluări şi perspective pe piaţa IT&C din România

ÃŽn perioada 21-23 octombrie 2004 s-a desfăşurat la Sinaia cea de-a 10-a ediţie NetWell - cel mai important eveniment dedicat tehnologiilor de comunicatii din România. Organizat de Tornado Sistems – lider pe piaţa distribuţiei IT&C – NetWell a reunit sub semnul parteneriatului peste 200 de participanţi, reprezentând 114 companii – producători de renume, dealeri, integratori de sistem, clienţi importanţi şi reprezentanţi ai presei.

La reuşita ediţiei NetWell 2004 au contribuit reprezentanti ai partenerilor tradiţionali ai companieiTornado Sistems: Allied Telesyn, APC, BrandRex, Canon, Fujitsu-Siemens, HP, Microsoft, Nortel, Proxim, Printronix, dar si ai celor mai noi: Samsung şi FESD.

NetWell 2004 a prezentat tehnologii, echipamente şi soluţii de ultimă oră, a găzduit demonstraţii live şi studii de caz pe următoarele teme: echipamente de reţea şi comunicaţii, sisteme avansate de telefonie, soluţii profesionale de tipărire, soluţii profesionale de electro-alimentare şi echipamente pentru "data center".

Evenimentul a fost însoţit şi de o expoziţie IT&C, care a prezentat în premieră noile linii de produse KINETIX: sisteme PC business, sisteme audio şi monitoare. De asemenea, fiecare brand participant a fost reprezentat prin cele mai noi produse şi tehnologii: soluţiile Triple Play de la Allied Telesyn, echipamentele de reţea Nortel, Brand-Rex, Proxim şi QUBS, soluţiile profesionale de tipărire PRINTRONIX, copiatoarele SmartColour iR 3100CN, noua gamă de imprimante PIXMA şi cele mai recente aparate foto digitale de la Canon, serverele ProLiant ML de la HP, staţiile Scenic şi notebook-urile de la Fujitsu-Siemens, centralele digitale de telefonie marca Samsung, sistemul de stingere automată a incendiilor în datacenter-e de la FESD etc.

În timpul ediţiei NetWell 2004 în cadrul sălilor de conferinţe a funcţionat un Hot-Spot wireless realizat cu echipamente Proxim, invitaţii având non-stop acces la Internet. Reprezentantul Proxim la NetWell 2004 a fost domnul Ramon Lumitz – Regional Sales Manager Eastern Europe.

Compania Nortel Networks a fost reprezentată de conducerea din România: dl. Dan Gîrlaşu – Country Manager şi dl. Ovidiu Seceleanu – Sales Manager. Dan Gîrlaşu a apreciat deschiderea partenerilor Tornado Sistems către noile oportunităţi de afaceri oferite de portofoliul complex al producătorului canadian în ceea ce priveşte echipamentele de reţea destinate corporaţiilor. Totodată, oficialul Nortel a putut oferi răspunsuri la o serie de probleme ridicate de către participanţi, asigurâdu-i pe aceştia de tot sprijinul Nortel şi Tornado Sistems în demararea şi implementarea proiectelor.

Tornado Sistems şi Allied Telesyn vin în întâmpinarea companiilor de telecomunicaţii cu oferta bazată pe conceptul „Triple Play", care oferă posibilitatea construirii unei infrastructuri de telecomunicaţii capabile să suporte simultan servicii de date, voce şi video. Domnul Dragoş Josanu - Pre&Post Sales Support Engineer Allied Telesyn România – a prezentat pe larg gama de routere Allied Telesyn.

Prezentarea Microsoft a fost susţinută de dl. Paul MICHEŞ - Small, MidMarket, Solutions & Partner Manager – şi s-a adresat partenerilor Tornado Sistems, aratând cum se pot dezvolta noi business-uri de soluţii şi servicii pe platforme Microsoft. Anul acesta, Tornado Sistems a fost recunoscut drept cel mai bun distribuitor Microsoft în România.

Dl. Paul URSU, Networking Product Manager Tornado Sistems a prezentat povestea de succes QUBS – primul brand românesc de networking. De la lansarea oficială la CeBIT 2003, în România şi Bulgaria s-au livrat peste 20.000 km de cablu marca QUBS. Pe piaţa românească de echipamente wireless, QUBS a fost cotat de IDC ca unul dintre liderii de piaţă.

Conform prezentării IDC România susţinută la NetWell 2004 de către dl. Laurenţiu Popescu, Senior Research Analyst, România se află pe locul 6 în Europa Centrală şi de Est, în funcţie de piaţa de PC-uri, înregistrând o creştere de 39.25% în 2003 faţă de 2002. Piaţa românească de PC-uri se împarte în 87.08% desktop-uri, 10.5% - notebook-uri şi 2.4% - servere. De departe, notebook-urile au cunoscut cea mai semnificativă creştere – 90.25% în 2003 faţă de anul precedent. Peste 66% dintre desktop-urile vândute în România sunt sisteme PC asamblate.

Conform IDC, în ultimul an s-a produs o transformare evidenta în structura canalelor de distribuţie de pe piaţa PC-urilor din România. Companiile de pe piaţă şi-au definit mult mai clar canalele de distribuţie pentru a se adresa unor grupuri specifice de piaţă. Astfel, Tornado Sistems a abordat un model de parteneriat – reţeaua TWISTER - care îi permite o rată de creştere mai rapidă decât o investiţie proprie într-un canal de distribuţie. Chiar dacă vânzările prin Internet se afla încă într-o faza incipientă în România, site-ul de ecommerce www.twister.ro cunoaşte creşteri ale comenzilor on-line de la o săptămână la alta.

A doua prezentare IDC s-a referit la piaţa de periferice şi a fost realizată de dl. Mădălin Lăzărescu, Research Analyst. Conform IDC, piaţa de imprimante în 2004 se ridică la aprox. 240.634 de unităţi, 81,5% fiind imprimante cu jet de cerneală, 12.01% – imprimante laser monocrome, 0.5% - imprimante laser color, iar 6% - SDM.

IDC a prezentat la NetWell 2004 tendinţele pieţei de imprimante în România, piaţă ce continuă să fie dominată de modelele InkJet. Dintre acestea, modelele low-end – care au ca target userii SoHo, cunosc cea mai largă răspândire. Creditul de consum, care a avut un rol important în creşterea pieţei de PC-uri, a condus la un boom al pieţei inkjet. În acelaşi timp, imprimantele inkjet business întâmpină o competiţie accerbă din partea multifuncţionalelor. Totodată, imprimantele laser B&W continuă să se ieftinească, iar companiile preferă imprimantele de reţea întrucât reprezintă o soluţie mai ieftină, cel puţin din punct de vedere al costului iniţial.

Potrivit IDC, stabilitatea economică şi politică a României, accederea ţării în NATO şi cea aşteptată în UE vor constitui factori importanţi pentru creşterea numărului de proiecte guvernamentale şi, în consecinţă, pentru creşterea valorică a pieţei, apreciaţă în prezent la 15,53 milioane Euro.

În domeniul copiatoarelor, IDC consideră că tehnologia analog va scădea agregat până în 2008 cu până la 60%, în timp ce tehnologiile laser color şi alb negru vor creşte agregat cu aproximativ 20% fiecare.

La NetWell 2004 s-a urmărit şi evoluţia spectaculoasă a echipamentelor multifuncţionale, care cunosc o creştere de 90.7% în 2004, fiind vândute peste 26.000 de unităţi.

Informaţii suplimentare despre NetWell, soluţiile şi produsele prezentate la ediţia 2004 puteţi găsi pe site-ul companiei Tornado Sistems – www.tornado.ro.

Despre NetWell:
NetWell – seminar dedicat tehnologiilor comunicatiilor, este cea mai veche manifestare de acest gen din ţară, care a estimat, a urmarit si a conturat transformarile radicale din domeniul tehnologiei informatiilor si comunicatiilor în România ultimilor 10 ani. Primele 8 ediţii s-au desfăşurat pe malul Mării Negre la Mangalia, în Centrul de Afaceri President, iar din 2003, evenimentul „a urcat” la munte, mai întâi la Poiana Braşov, iar în 2004, la Hotel Internaţional din Sinaia.

Tornado Sistems

Fondata în 1991, Tornado Sistems este compania IT&C structurata pe doua directii: distributia de echipamente de tehnica de calcul si, pe de alta parte, networking - proiectarea, instalarea, instruirea si consultanta în domeniul retelelor de calculatoare.
Unul dintre principalii factori care au contribuit la succesul companiei îl reprezinta sistemul care sta la baza ofertei Tornado Sistems - “un singur punct de contact pentru o solutie completa”. Certificarea ISO 9001:2000 nu face decât sa confime profesionalismul, seriozitatea si preocuparea noastra de a oferi clientilor cele mai complete si avantajoase solutii si servicii. Tornado este distribuitor autorizat a numerosi furnizori IT de prestigiu: Microsoft, HP, Fujitsu-Siemens Computers, Acer, Canon, Benq, Lite-ON, Brother, Gigabyte, Nortel Networks, Allied Telesyn, Brand-Rex, Philips, Samsung, APC, Printronix, Proxim, US Robotics, PowerColor, Viking InterWorks, Jetway, ASUS etc